Zwarte Dennen Cross Hoofdsponsor:

Zwarte Dennen Cross Sponsors:

Verslag 2023

Ondanks de vele regen van de afgelopen tijd was het parcours van de Zwarte Dennen Cross goed te belopen. Dat bleek ook uit de tijden die gelopen werden. Er werden maar liefst drie parcoursrecords aan flarden gelopen.

Ook bij de zeventiende editie stonden er weer enkele topatleten aan de start. Job IJtsma uit Groningen had vorig jaar de 10 kilometer gewonnen en was van plan dat kunstje te herhalen. Tom Hendrikse uit Assen, winnaar van de 10 kilometer in 2021, kwam ook voor de eerste prijs. Ook Danny Koppelman uit Hoge Hexel, de talentvolle Mads Meijer uit Meppel en plaatselijke favoriet Erik Leusink stonden aan de start. Bij de doorkomst halverwege bleek al dat Tom Hendrikse oppermachtig was. Het parcoursrecord dat vorig jaar door IJtsma op 30.44 gelopen was, werd verpulverd. Hendrikse, uitkomend voor AAC ’61 finishte in 30 minuten precies. Job IJtsma legde beslag op de tweede plaats. De atleet van Groningen Atletiek klokte een tijd van 30.53. De derde plaats was voor Mads Meijer van AV De Sprinter. Hij passeerde de eindstreep in 31.16. Bij de vrouwen was Andrea Deelstra veruit de snelste. De atlete van AV Heerenveen is in voorbereiding op kwalificatie voor de Olympische marathon en was twee jaar geleden ook al de winnares. Met een tijd van 37.56 bleef zij Laura Prins uit Hoogeveen ver voor. De atlete van HAC ’63 liep naar een tijd van 39.54. Kyra Brouwer, wonend op Ameland maar eveneens uitkomend voor AV Heerenveen, werd derde met een tijd van 42.22.

Ook op de 5 kilometer stond er een topatleet aan de start. Nik Lemmink uit Groningen werd begin dit jaar tweede bij de NK Cross in Hellendoorn achter Tom Hendrikse. Lemmink, lopend voor Groningen Atletiek, snelde naar een tijd van 14.46. Ruim een minuut sneller dan het parcoursrecord van Niels Laros die vorig jaar 15.49 liep. Peter-Jan de Jong uit Heerenveen en uitkomend voor AV Horror uit Sneek, zat daar met een tijd van 17.08 ruim achter. Remco Akse uit Meppel kwam als derde binnen. De atleet van de BB lopers finishte in 17.15. Aline Kootstra uit Zwolle had de Zwarte Dennen Cross al vier keer gewonnen. Ook dit jaar was zij de snelste vrouw. De atlete van ACO Van Elderen zette een tijd van 18.21 op de klokken. Haar clubgenote Nora Assink uit Bergentheim werd tweede met een tijd van 19.36. BB loper Rianne Niewold liep een thuiswedstrijd en werd derde in 22.01.

De Zwarte Dennen Cross begon met wedstrijden voor de jeugd. Bij de wedstrijd over 900 meter voor kinderen t/m 7 jaar was Micha Slobben uit Staphorst de snelste. Hij liep een tijd van 3.36. Snelste meisje was Fenne Wijngaarden uit Heerenveen met een tijd van 3.41. De kinderen van 8 t/m 15 jaar liepen een wedstrijd over 1250 meter. Bij de jongens 8 t/m 9 jaar won Noud Tissingh uit Meppel met een tijd van 4.35. Van de meisjes in deze categorie won Liv Bulten uit Goor. Zij liep een tijd van 5.13. Bij de kinderen 10 t/m 12 jaar was Bas Hoogakker de snelste jongen (4.35) en Isabelle Euren uit Wierden het snelste meisje (4.54). Bij de jongens 13 t/m 15 jaar won Lars Hansman  uit Kampen en verbeterde zijn eigen parcoursrecord met 11 seconden tot 3.49. Van de meiden van die leeftijd was Ize Diepman uit Lemelerveld de snelste met een tijd van 4.30.

De organisatie van Bos Bedden Loopgroep AG ’85 kan terugkijken op een geslaagde editie. Ondanks de regen kwamen er toch bijna 500 hardlopers op het evenement af. Een gedeelte van de opbrengst is bestemd voor de renovatie van het Belevingspad in het bos. Ook konden deelnemers een bedrag doneren bij de online-inschrijving. Het totaalbedrag zal binnenkort bekend worden gemaakt.

De Zwarte Dennen Cross was na de Lemelerbergloop de tweede wedstrijd van de Vechtdal Cross Competitie. De volgende wedstrijd is de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop op 13-01-2024. Daarna volgen nog de ACO van Elderen Crossloop in Ommen op 09-03-2024 en de Oldemeijercross in Hardenberg op 23-03-2024.

Klik hier voor de volledige uitslag

Klik hier voor de foto's van Hans Spieker

 

Verslag 2022

De zestiende editie van de Zwarte Dennen Cross leverde maar liefst 5 parcoursrecords op. Ondanks dat de temperatuur rond het vriespunt lag, kwamen er toch ruim 500 hardlopers af op de crossloop in de staatsbossen van Staphorst. Speaker Roel Poolman van Bos Bedden Loopgroep AG ’85 hield het publiek op de hoogte van het wedstrijdverloop en zette de deelnemers aan tot ongekende prestaties.

Drie talentvolle atleten kozen de 5 kilometer van de Zwarte Dennen Cross uit als voorbereiding op de NK Cross die aankomend weekend in Tilburg wordt georganiseerd. De 17-jarige Niels Laros uit Oosterhout werd dit jaar Europees kampioen U18 op zowel de 1500 als op de 3000 meter. De 20-jarige Robin van Riel uit Tilburg werd al tweemaal Nederlands kampioen op de 1500 meter indoor (in 2020 en 2021). Zijn twee jaar jongere broer Rick van Riel werd vorig jaar Nederlands kampioen U20 op de 800 meter en tweede bij de Europese kampioenschappen U20 op de 1500 meter. Dit drietal liep het eerste gedeelte van de wedstrijd nog behoudend waardoor regionale toppers als William van Eeken (ACO van Elderen) en Maarten Vierhout uit Nunspeet nog konden volgen. Halverwege trok het drietal de gashendel open en liet de rest verbouwereerd achter. Niels Laros finishte in 15.49 minuten. Hij verbeterde hiermee het parcoursrecord van Nick Marsman met twee seconden. Vlak achter hem won Robin de sprint van Rick van Riel. Beiden zetten een tijd neer van 15.52.
Van de vrouwen was Aline Kootstra uit Zwolle voor de 4e keer de snelste. De atlete van ACO van Elderen verbeterde haar eigen parcoursrecord met 14 seconden tot 18.05. Haar clubgenote Nora Assink uit Bergentheim werd tweede met een tijd van 19.30. De Amelander Kyra Brouwer, lid van AV Heerenveen, legde beslag op de derde plaats met een tijd van 20.11.

Ook op de 10 kilometer stonden enkele zeer rappe mannen aan de start. Job IJtsma uit Groningen en lopend voor Groningen Atletiek was veruit de sterkste. De geboren Hoogevener verpulverde het parcoursrecord van Tom Hendrikse met 32 seconden tot 30.44. Erik Bolding uit Tuk en lid van Start ’78 kwam als tweede over de meet in een tijd van 33.29. De derde plaats werd opgeëist door Martijn Dijkstra uit Hardenberg. De atleet van Spurt ’88 zette een tijd neer van 35.42. Bij de vrouwen liet Yvonne Meijer uit Witharen zien dat zij weer helemaal terug is na een blessure. De atlete van ACO van Elderen was veruit de snelste met een tijd van 40.52. Corien Jansen van AV De Sprinter kwam als tweede over de finish. De Nijeveense klokt een tijd van 42.44. De derde plaats was voor Rachel Snijder uit Haaksbergen. De atlete van De Gemzen finishte in 43.13.

Ook de jeugd kon deelnemen aan wedstrijden. De kinderen tot en met 7 jaar liepen een wedstrijd over 900 meter. Noud Duiven uit Ruinerwold was de snelste. Hij won met een tijd van 3.54. Van de meisjes kwam Yara Smit uit Staphorst als eerste over de streep. Zij deed dat in 4.11.
De kinderen van 8 tot en met 15 jaar liepen een parcours van 1250 meter. Van de jongens 8 t/m 9 jaar passeerde Noud Overbeek van AV Rijssen als eerste de streep. Hij liep 4.54. Van de meisjes was Sara Slabbekoorn met 5.08 de snelste. Kris Nijzink uit Rijssen was de snelste van de jongens 10 t/m 12 jaar. Hij kwam binnen in een tijd van 4.10. Zijn plaatsgenoot Sophie Willems was met een tijd van 4.28 het eerste meisje in deze leeftijdscategorie. Zij verbeterde hiermee haar eigen parcoursrecord met 2 seconden. Bij de kinderen van 13 t/m 15 jaar was Lars Hansman uit Kampen eerste van de jongens. Hij zette een tijd van 4.00 op de klokken en verbeterde hiermee het parcoursrecord dat in handen was van Runar Slinkman met 1 seconde. Norah Keijzer uit Heerenveen was de eerste van de meiden. Zij liet de klok stoppen na 4.46.

De organisatie van Bos Bedden Loopgroep AG ’85 kijkt weer terug op een geslaagde editie. Er waren veel vrijwilligers in touw om alles in goed banen te leiden. Ook is er veel dank verschuldigd aan de sponsors en natuurlijk aan Boswachterij Staphorst. Een gedeelte van de opbrengst is gereserveerd voor de renovatie van het Belevingspad in het bos. Daarnaast konden deelnemers een bedrag doneren bij de online-inschrijving. Het totaalbedrag zal binnenkort bekend worden gemaakt.

De Zwarte Dennen Cross was na de Lemelerbergloop de tweede wedstrijd van de Vechtdal Cross Competitie. De volgende wedstrijd is de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop op 14-01-2023. Daarna volgen nog de ACO van Elderen Crossloop in Ommen op 04-03-2023 en de Oldemeijer Cross in Hardenberg op 18-03-2023.

Klik hier voor de volledige uitslag

Klik hier voor de foto's van Geert Kleis

Klik hier voor de foto's van Hans Spieker

 

Verslag 2021

Het was even spannend tijdens de corona-persconferentie op 12 november maar gelukkig mochten de buitensporten toch doorgaan. Op dat moment was het zo goed als zeker dat de 15e editie van de Zwarte Dennen Cross eindelijk kon plaatsvinden. Weliswaar zonder publiek maar dat mocht de pret niet drukken. Met een recordaantal deelnemers van 540 en enkele parcoursrecords kan de organisatie Bos Bedden Loopgroep AG ’85 terugkijken op een zeer succesvolle editie.

Olympisch atlete Andrea Deelstra zou aan de start staan van de Zevenheuvelenloop maar toen deze niet doorging schreef zij zich in voor de 10 km van de Zwarte Dennen Cross. Met een tijd van 35.54 minuten verpulverde zij het 9 jaar oude parcoursrecord van Stefanie Bouma met maar liefst 2.26 minuten. Slechts vier mannen waren sneller. Tom Hendrikse uit Assen, winnaar van de 4 Mijl van Staphorst in 2018, was veruit de snelste van alle deelnemers. De atleet van AAC ‘61 liep met een tijd van 31.16 het parcoursrecord van Danny Koppelman uit Hoge Hexel uit de boeken. Danny Koppelman van ACO van Elderen moest genoegen nemen met de tweede plaats, hij finishte in 32.39. Robert van der Stelt uit Kampen en lid van de BB lopers kwam als derde over de streep in 34.45 minuten. Van de vrouwen was Saskia Schutte uit Veessen ‘the best of the rest’. Met een tijd van 42.42 wist de atlete van Cialfo Petra Hasper uit Meppel voor te blijven. De Nederlands kampioene op de 10 km en op de marathon en lid van AV De Sprinter werd derde met een eindtijd van 42.59 minuten.

Op de 5 km was, evenals bij de editie van 2019, Nick Marsman oppermachtig. De atleet van Groningen Atletiek verbeterde zijn eigen parcoursrecord met één seconde tot 15.51 minuten. Rouvener Erik Leusink van HAC ’63 werd tweede in 16.33 en de derde plaats was voor Robert Gerritsen uit Vroomshoop. De atleet van ACO van Elderen passeerde na 16.56 minuten de meet. Bij de dames won Aline Kootstra, eveneens lid van ACO van Elderen. De Zwolse zette een tijd van 18.45 op de klokken. Fleur Baljet uit Meppel kwam als tweede vrouw binnen. De atlete van Horror finishte in 19.55. Derde werd Jacolien Ruizendaal uit Emmeloord. De atlete van NOP klokte een eindtijd van 20.05 minuten.

De Zwarte Dennen Cross begon met wedstrijden voor de jeugd. Op de 900 meter voor kinderen tot en met 7 jaar won Noud Tissingh uit Meppel de beker voor de eerste prijs. Hij kwam binnen in een tijd van 3.44 minuten. Tweede en derde waren Sem de Boer (3.55) en Ties Boldewijn (4.01), allebei uit Staphorst. Van de meisjes was Tesse Bos uit Staphorst de snelste. Zij liep 4.04. Jasmijn Boer uit Meppel werd tweede in 4.05 en Aniek Snijder uit Vriezenveen won de derde prijs met een tijd van 4.23.
De wedstrijd over 1250 meter was voor kinderen tot en met 15 jaar en er waren bekers voor de eerste drie in verschillende leeftijdscategorieën. Bij de jongens tot jaar was Kai Boer uit Ommen de snelste met een tijd van 4.34 en bij de meisjes was dat Hanna Bos uit Staphorst met een tijd van 5.15. In de categorie jongens 10-12 jaar was Kris Nijzink uit Rijssen de winnaar met een tijd van 4.28. Hij bleef net het snelste meisje voor. Sophie Willems, eveneens uit Rijssen, finishte in 4.30 minuten. Ook de winnaar bij de jongens van 13-15 jaar kwam uit Rijssen. Runar Slinkman won met een tijd van 4.01 en van de meisjes ging Laura Boers uit Vriezenveen met de eerste prijs naar huis met een tijd van 4.37 minuten.

De Zwarte Dennen Cross was de tweede wedstrijd van de Vechtdal Cross Competitie. De volgende wedstrijd is de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop op 08-01-2022.

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto's staan op de Facebook-pagina van de Zwarte Dennen Cross.

RTL weer

 De Zwarte Dennen Cross haalde zelfs de landelijke tv! Deelnemer Christian van Haselen uit Doetinchem had deze foto naar RTL Weer gemaild.

Verslag 2019

De 14e editie van de Zwarte Dennen Cross kan in alle opzichten geslaagd genoemd worden. De crossloop in de staatsbossen van Staphorst kende een recordaantal deelnemers (ruim 460) en er werden enkele parcoursrecords aan flarden gelopen. Vanuit heel Nederland en zelfs van daarbuiten kwamen hardlopers naar het recreatiegebied De Zwarte Dennen om deel te nemen aan de wedstrijd over 5 of 10 km. De jeugd kon meedoen aan de 900 of 1800 meter. Ondanks de kou waren de weersomstandigheden voor de hardlopers uitstekend: droog en vrijwel geen wind. Ook het parcours lag er goed bij alhoewel het ruiterpad door velen als loodzwaar werd genoemd.

Zo’n dertig vrijwilligers van Bos Bedden Loopgroep AG ’85 waren de hele dag in touw om alles in goede banen te leiden. Clubman Roel Poolman hield als speaker het publiek op de hoogte en inspireerde veel deelnemers tot een eindsprint.

Aan de start van de 10 km stonden enkele regionale toppers aan de start. Mohammed Koula was uit Marokko gekomen om de Zwarte Dennen Cross op zijn naam te schrijven. Maar ook hij moest de meerdere erkennen in Danny Koppelman uit Hoge Hexel. De talentvolle atleet van ACO van Ommen ging er meteen na de start als een speer vandoor. Met een tijd van 31.44 liep hij bijna twee minuten van het parcoursrecord af dat sinds 2016 op naam stond van Erik Driessen. Mohammed Koula werd met een tijd van 34.23 tweede en Menco Schuurman uit Delft legde beslag op de derde plaats met een tijd van 34.26 minuten. Van de dames was Saskia Schutte uit Veessen de snelste. De atlete van AV Cialfo legde de twee ronden af in 41.24. Tweede werd Corien Jansen uit Nijeveen. De atlete van AV De Sprinter zette een tijd neer van 42.29. Haar plaats- en clubgenote Janneke Molenhuis kwam als derde over de streep in 43.57 minuten.

Ook op de 5 km werden snelle tijden gelopen. Winnaar Erik Leusink liep een thuiswedstrijd. De atleet van HAC ’63 was veruit de snelste. Met een tijd van 16.07 was hij bijna een halve minuut sneller dan Bart van Adrichem uit Klazienaveen die 16.36 klokte. Henry Rutgers uit Noordscheschut en eveneens lid van HAC ’63 kwam als derde over de meet in 16.59 minuten. Bij de dames waren de atletes van ACO van Elderen oppermachtig. Aline Kootstra uit Dalfsen liep een parcoursrecord door te finishen in 18.19 minuten, 47 seconden sneller dan de tijd die Yvonne Meijer vorig jaar de winst bezorgde. Nu werd de Witharense tweede met een tijd van 19.37. Naomi Heidema uit Dedemsvaart werd derde met een tijd van 19.46 minuten.

De Zwarte Dennen Cross begon met wedstrijden voor de jeugd. De 900 meter voor kinderen t/m 7 jaar werd bij de jongens gewonnen door Kai Boer uit Ommen en bij de meisjes door Sara Slabbekoorn uit Ommen. De 1800 meter werd bij de jongens tot 9 jaar gewonnen door Kris Nijzink uit Rijssen en bij de meisjes door Julia Seppenwoolde eveneens uit Rijssen. Bij de kinderen 10-12 jaar was Juri Heppener uit Bolsward de snelste en Marit Versfeld uit Meppel was dat bij de meisjes. Bij de kinderen 13-15 jaar ging de overwinning bij de jongens naar Sam van der Werf en bij de meisjes naar Tess Jaarsma, beiden uit Sneek.

De Zwarte Dennen Cross was de tweede wedstrijd van de Vechtdal Cross Competitie. De volgende wedstrijd is de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop op 11-01-2020.

Klik hier voor de volledige uitslag

Klik hier voor de foto's

 

Verslag 2018

Het zonnetje scheen, het parcours lag er goed bij en regionale topatleten aan de start. Alle ingrediënten voor snelle tijden waren aanwezig bij de dertiende editie van de Zwarte Dennen Cross in het Staphorster staatsbos. Ruim 400 hardlopers van jong tot oud genoten van het mooie, afwisselende parcours. Organisator Bos Bedden Loopgroep AG ’85 was met zo’n 40 vrijwilligers in touw om alles in goede banen te leiden. Speaker Roel Poolman hield het publiek op de hoogte van het wedstrijdverloop en zette menig hardloper aan tot aan fenomenale eindsprint.

Nick Marsman uit Ommen was naar de Zwarte Dennen Cross gekomen om zijn eigen parcoursrecord op de 5 kilometer aan te vallen. Vorig jaar zette hij deze op 16.07. De atleet van ACO van Elderen slaagde in zijn missie. Met een tijd van 15.52 was hij zo’n minuut sneller dan de nummer twee Erik Leusink uit Punthorst. De atleet van HAC ’63 finishte na 16.54 minuten. Michiel Veldman uit Nieuwleusen, zowel lid van ACO van Elderen als van Loopgroep AG ’85, werd derde met een tijd van 17.15. Ook bij de dames werd het parcoursrecord verbroken. Yvonne Meijer uit Witharen zette een tijd van 19.06 op de klokken. Daarmee was de atlete van ACO van Elderen 13 seconden sneller dan het bestaande parcoursrecord. Deze stond op naam van haar clubgenote Aline Kootstra uit Dalfsen die nu met een tijd van 19.18 tweede werd. De derde plaats werd opgeëist door Stefanie Bouma uit Linde. De voormalig Nederlands kampioene op de 10.000 meter en de halve marathon (en nog altijd parcoursrecordhouder op de 10 km), kwam binnen na 20.15 minuten.

Op de 10 kilometer zou het gaan tussen ACO van Elderen atleet Henk Smalbrugge uit Hasselt (vorig jaar winnaar), Meppeler Erwin Akkerman, zowel lid van HAC ’63 als van Loopgroep AG ’85 en Joep Emmen van de BB lopers uit Zwolle. Ook parcoursrecordhouder Erik Driesen uit Vollenhove stond aan de start maar de atleet van AV NOP is op de terugweg na gezondheidsproblemen. Erwin Akkerman wist in de tweede ronde een gaatje te slaan met Henk Smalbrugge en wist die voorsprong vast te houden. Met een tijd van 34.18 was hij 13 seconden sneller dan Henk Smalbrugge. Met een tijd van 35.34 kwam Joep Emmen als derde over de meet.
Bij de dames was het minder spannend. Corien Jansen van AV de Sprinter was veruit de snelste. De atlete uit Nijeveen finishte na 41.49. Als tweede dame kwam Anne van Schuppen uit Emst over de streep. De atlete van Cialfo, die in 1996 nog uitkwam op de Olympische Spelen in Atlanta, kwam tot een tijd van 42.51 minuten. Janneke Molenhuis van AV De Sprinter uit Meppel kwam als derde dame binnen in een tijd van 43.21.

De Zwarte Dennen Cross begon met wedstrijden voor de jeugd. Kinderen tot en met 7 jaar liepen een wedstrijd over 900 meter. Hidde de Jonge uit Hardenberg was hier de snelste. Hij liep een tijd van 3.55. Van de meisjes was Saline Waninge uit Ruinerwold de snelste met een tijd van 4.08.
De jeugd tot en met 15 jaar liep 1800 meter. Max Swabedissen uit Rijssen finishte als eerste. Hij zette een snelle tijd van 6.02 op de klokken en was hiermee eerste van de jongens van 13-15 jaar. Van de meisjes in deze leeftijdsklasse was Luena Spijkerboer uit Elburg de eerste met een tijd van 6.47. In de leeftijdscategorie 10-12 jaar was Laura Boers uit Vriezenveen de snelste met een tijd van 6.35. Bij de jongens was dat Ruben Eefting uit Hollandscheveld met een tijd van 6.48. Ook bij de kinderen t/m 9 jaar was de snelste een meisje. Claudette Ritsema uit Mildam was met een tijd van 7.40 4 seconden sneller dan Thijs van der Stouw uit Hasselt. Alle kinderen kregen een medaille omgehangen door twee ‘Zwarte Dennen Cross’ Pieten die ook al veelvuldig pepernoten hadden uitgedeeld.

Bos Bedden Loopgroep AG ’85 kijkt met voldoening terug op deze editie. De organisatie kreeg veel complimenten over het mooie parcours en de vlekkeloze organisatie. Om iets terug te doen voor het recreatiegebied De Zwarte Dennen gaat een gedeelte van de opbrengst naar Staatsbosbeheer voor het onderhoud aan het Belevingspad. Binnenkort wordt dit bedrag bekend gemaakt.

De Zwarte Dennen Cross is de tweede wedstrijd van de Vechtdal Crosscompetitie. De volgende is de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop op zaterdag 12 januari 2019. De vierde en laatste is de ACO van Elderen Crossloop in Ommen op zaterdag 16 februari 2019. Klik hier voor meer informatie

Alle prijswinnaars:

5 km
Heren tot 40 jaar: 1. Nick Marsman, Ommen 15.52, 2. Erik Leusink, Punthorst 16.54, 3. Michiel Veldman, Nieuwleusen 17.15.
Heren 40-50 jaar: 1. Merwin Dollison, Veendam 17.43, 2. Bennie Thunker, Kampen 18.55, 3. Igor van Elburg, Ommen 19.18.
Heren 50+: 1. Melchior van de Pol, Apeldoorn 18.47, 2. Fred Sluijs, Wierden 18.57, 3. Nanne Jagersma, Joure 19.29.
Dames tot 40 jaar 1. Yvonne Meijer, Witharen 19.06, 2. Aline Kootstra, Dalfsen 19.18, 3. Stefanie Bouma-Dolsma, Linde 20.15.
Dames 40-50 jaar: 1. Alien Flik, Ruinen 23.03, 2. Jolanda Assink, Bergentheim 24.39, 3. Arjanne Rorije-Lever, Heerde 26.23.
Dames 50+: 1. Petra Hasper, Meppel 20.52, 2. Marian Fuselier, Heino 22.50, 3. Agnes Doedens, Schalkhaar 23.29.

10 km
Heren tot 40 jaar: 1. Erwin Akkerman, Meppel 34.18, 2. Joep Emmen, Zwolle 35.34, 3. Kasper Bisschop, Staphorst 36.31.
Heren 40-50 jaar: 1. Henk Smalbrugge, Hasselt 34.31, Erik Driesen, Vollenhove 36.43, 3. Bert Karssies, Hollandscheveld 38.11.
Heren 50+: 1. Cor Ton, Waskemeer 38.56, 2. Wilco Mars. Ommen 40.18, 3. Roel Westert, Ruinerwold 41.10
Vrouwen tot 40 jaar: 1. Corien Jansen, Nijeveen 41.49, 2. Leonie Eenkhoorn, Kampen 46.26, 3. Sabine Nijstad, Hoogeveen 46.48.
Vrouwen 40-50 jaar: 1. Janneke Molenhuis, Meppel 43.21, 2. Claudia van Tellingen, Sleen 46.18, 3. Geke Tempelman, Beerzerveld 50.20.
Vrouwen 50+: 1. Anne Van Schuppen, Emst 42.51, 2. Hilda Paarhuis, Hasselt 52.38, 3. Jacqueline ten Brummelhuis, Stuifzand 53.34.

900 meter
Jongens t/m 7 jaar: 1. Hidde de Jonge, Hardenberg 3.55, 2. Delano Thielman, Zwolle 4.01, 3. Jurgen Eefting, Hollandscheveld 4.01.
Meisjes t/m 7 jaar: 1. Saline Waninge, Ruinerwold 4.08, 2. Bernice Ritsema, Mildam 4.14, 3. Lizette Douma, Nieuwleusen 4.19.

1800 meter
Jongens t/m 9 jaar: 1. Thijs van der Stouw, Hasselt 7.44, 2. Gerron Hokse, Punthorst 8.07, 3. Niels Eefting, Hollandscheveld 8.28.
Meisjes t/m 9 jaar: 1. Claudette Ritsema, Mildam 7.40, Carmen Bruinsma, Nijverdal 7.44, 3. Emma Duval, Ommen 8.09.
Jongens 10 t/m 12 jaar: 1. Ruben Eefting, Hollandscheveld 6.48, 2. Mika Keizer, Ruinerwold 7.03, 3. Lukas Smit, Zwolle 7.07.
Meisjes 10 t/m 12 jaar: 1. Laura Boers, Vriezenveen 6.35, 2. Esmee Vis, Wezep 6.47, 3. Milou Karssies, Hollandscheveld 6.49.
Jongens 13 t/m 15 jaar: 1. Max Swabedissen, Rijssen 6.02, 2. Wouter Seppenwoolde, Rijssen 6.16, 3. Rik Michiel Meinen, Ommen 6.57.
Meisjes 13 t/m 15 jaar: 1. Luena Spijkerboer, Elburg 6.47, 2. Nora Assink, Bergentheim 6.49, 3. Janne Nijhof, Hengelo 7.27.

Klik hier voor alle uitslagen

Klik hier voor de foto's van Geert Kleis

Klik hier voor de foto's van Frederiek de Boer en Liny Tempelman 

Klik hier en hier voor de foto's van Henk Jonkvorst

 

 

 

Verslag 2017

Zo’n 400 hardlopers namen zaterdag 18 november 2017 deel aan de Zwarte Dennen Cross in de staatsbossen van Staphorst. Deze crossloop werd voor de twaalfde keer georganiseerd door Bos Bedden Loopgroep AG ’85. De weersvoorspellingen beloofden niet veel goeds maar toch was het overwegend droog tijdens de wedstrijden. Het parcours was hier en daar behoorlijk nat maar goed te belopen. Speaker Roel Poolman hield het publiek vakkundig op de hoogte en motiveerde de deelnemers.

Het eerste startschot klonk voor de jeugd t/m 9 jaar. Zij legden een parcours af van 900 meter. De meisjes waren hierbij beduidend sneller dan de jongens. Esmee Mulder uit Ruinerwold kwam als eerste over de streep. Zij liep een tijd van 3.22 minuten. Joël Würsten uit Hasselt was met 3.54 de snelste van de jongens. De wedstrijd over 1800 meter was voor de jeugd t/m 15 jaar. In de categorie meisjes t/m 12 jaar won Janne Nijhof uit Hengelo de eerste prijs. Met een tijd van 6.55 was zij beduidend sneller dan de eerste jongen in deze leeftijdscategorie, Wessel Koekkoek uit Ommen. Hij klokte een tijd van 7.13. In de categorie 13 t/m 15 jaar was Rik Michiel Meinen uit Ommen de snelste met een tijd van 6.38. Van de meisjes won Rilana Lamberink uit Gramsbergen met een tijd van 9.45 de eerste prijs.

Ruim 200 deelnemers stonden aan de start van de 5 km. Nick Marsman uit Ommen was veruit de snelste. De atleet van ACO van Elderen verpulverde met zijn tijd van 16.07 het 6 jaar oude parcoursrecord van Merwin Dollison met maar liefst 44 seconden. Erik Leusink uit Punthorst werd tweede. De atleet van HAC ’63 uit Hoogeveen noteerde een tijd van 16.36. ACO-atleet Gertin Roke uit Arriën finishte als derde met een tijd van 16.54 minuten. Van de dames was Aline Kootstra uit Dalfsen de snelste. Met een tijd van 19.19 verbeterde de atlete van ACO van Elderen het parcoursrecord van Lotte Spraakman met 19 seconden. Clubgenote Yvonne Meijer uit Witharen werd tweede met een tijd van 19.48. BB-loper Lieve Tollet uit Zwolle werd met een tijd van 20.21 derde.

De 10 km werd met overmacht gewonnen door Henk Smalbrugge uit Hasselt. Hij legde de twee ronden af in een tijd van 34.16 minuten. BB-loper Bert de Boer uit Staphorst kwam bijna drie minuten later als tweede binnen. De Boer, ook lid van Loopgroep AG ’85, zette een tijd van 37.15 op de klokken. Rouvener Henry Visscher, eveneens lid van AG ’85, werd derde met een tijd van 37.20. Saskia Schutte uit Veessen was veruit de snelste van de dames. De atlete van Cialfo passeerde de streep na 41.44 minuten. Haar clubgenote Anne van Schuppen (voormalig Nederlands kampioene) uit Emst werd tweede met 43.09. Marleen Herbert uit Hardenberg en lid van Spurt’88 passeerde als derde de meet met een tijd van 44.20 minuten.

De organisatie kijkt met een tevreden gevoel terug op deze editie. Er waren weer veel vrijwilligers in touw om alles in goed banen te leiden. Ook is er veel dank verschuldigd aan de sponsors en natuurlijk aan Boswachterij Staphorst. Een gedeelte van de opbrengst is gereserveerd voor het onderhoud van het Belevingspad in het bos. Daarnaast konden deelnemers een bedrag doneren bij de online-inschrijving. Het totaalbedrag zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Alle prijswinnaars:
900 meter jongens: 1. Joël Würsten , Hasselt 3:54, 2. Jefta Pierik, Hasselt 3:55, 3. Levi Würsten  4:04
900 meter meisjes: 1. Esmee Mulder, Ruinerwold 3:22, 2. Marit Versfeld, Meppel 3:32, 3. Jill Horné, Meppel 3:36.
1800 meter jongens t/m 12 jaar: 1. Wessel Koekkoek, Ommen, 7:13, 2. Mika Keizer, Ruinerwold 7:22, 3. Mikel Berenst, Vroomshoop 7:32.
1800 meter meisjes t/m 12 jaar: 1 Janne Nijhof, Hengelo 6:55, 2. Esmee Mulder, Nijverdal 6:57, 3. Nora Assink, Bergentheim 6:57.
1800 meter jongens 13-15 jaar: 1. Rik Michiel Meinen, Ommen 6:38,  2. Bas Gerrits,  Heerde 7:11.
1800 meter meisjes 13-15 jaar: Rilana Lamberink, Gramsbergen 9:45
5 km MANNEN SENIOREN: 1. Nick Marsman, Ommen 16:07 2. Erik Leusink, Punthorst 16:36 3. Gertin Roke, Arriën 16:54.
5 km MANNEN 40-50: 1. Henry Rutgers, Noordscheschut 17:50, 2. Peter Bruinsma, Nijverdal, 17:56, 3. Bennie Thunker, Kampen 18:59.
5 km MANNEN 50+: 1. Melchior van de Pol, Apeldoorn 18:51, 2. Gerard Hesselmans, Vollenhove 20:18, 3. Harm Kooiker, Rouveen 20:25.
5 km VROUWEN SENIOREN: 1. Aline Kootstra, Dalfsen 19:19, 2. Yvonne Meijer, Witharen 19:48, 3. Lieve Tollet, Zwolle 20:21.
5 km VROUWEN 40+: 1. Liane de Wit, Assen 22:40, 2. Alien Flik, Ruinen 23:01,3. Jolanda Assink, Bergentheim 24:33.
5 km VROUWEN 50+: 1. Agnes Doedens, Schalkhaar 23:43, 2. Gerda Nij Bijvank, Haarle 26:05, 3. Willeke Dunnink, Rouveen, 27:01.
10 km MANNEN SENIOREN: 1. Bert de Boer, Staphorst 37:15, 2. Henry Visscher, Rouveen 37:20, 3. Remco Akse, Meppel 37:55.
10 km MANNEN 40-50: 1. Henk Smalbrugge, Hasselt 34:16, 2. Wilco Mars, Ommen, 40:04, 3. Harold Hofenk, Meppel 40:17.
10 km MANNEN 50+: 1. Cor Ton, Waskemeer 38:57, 2. Stef Riemens, Zwolle 41:10, 3. Roel Westert, Ruinerwold 42:35.
10 km VROUWEN SENIOREN: 1. Marleen Herbert, Hardenberg 44:20, 2. Vera Paarhuis, Hasselt 47:25, 3. Sabine Nijstad, Hoogeveen 49:03.
10 km VROUWEN 40+: 1. Saskia Schutte, Veessen 41:44, 2. Janneke Molenhuis, Meppel 46:37, 3. Iris Dahler, Hoogeveen 47:11.
10 km VROUWEN 50+: 1. Anne van Schuppen, Emst 43:09, 2. Hilda Paarhuis, Hasselt 52:33, 3. Jacqueline ’t Brummelhuis, Stuifzand 56:31.

Klik hier voor alle uitslagen

Klik hier voor de foto's van Frederiek de Boer

Klik hier voor de foto's van Geert Kleis

Klik hier voor de foto's van Weblog Staphorst

Klik hier en hier voor de foto's van Henk Jonkvorst

 

 

 

Verslag 2016

De elfde editie van de Zwarte Dennen Cross kende een recordaantal deelnemers van bijna 400 hardlopers. Bovendien werd het parcoursrecord op de 10 km aan flarden gelopen. Organisator Bos Bedden Loopgroep AG ’85 kan tevreden terugkijken op deze editie.
Vanuit heel Nederland waren hardlopers naar Staphorst afgereisd om daar in de Staatbossen rondom recreatiegebied De Zwarte Dennen mee te doen aan deze crossloop. Deelnemers roemen de gemoedelijke sfeer en het mooie parcours bestaande uit onverharde bospaden, zandwegen, smalle heidepaadjes, ruiterpaden en ook enkele pittige klimmetjes. De weersomstandigheden waren prima en mede daardoor werden er snelle tijden gelopen. Speaker Roel Poolman hield het massaal toegestroomde publiek op de hoogte.
De wedstrijden begonnen met de afstanden voor de jeugd. Jongens en meisjes tot en met 10 jaar liepen op een parcours van 900 meter. Maikel Potkamp uit Heerde kwam met een tijd van 3.08 als eerste over de streep. Esmee Vis uit Wezep finishte als tweede en was de winnaar van de meisjes met een tijd van 3.20.
Voor de jeugd tot en met 13 jaar was er een parcours van 1800 meter uitgezet. Jamie Verhagen uit Eelde won de eindsprint om de eerste plaats. Hij klokte een tijd van 6.24. Dione Schipper uit Steenwijkerwold was met een tijd van 6.34 de snelste van de meiden.
Zo’n 220 hardlopers stonden aan de start van de 5 km. De wedstrijd werd gedomineerd door twee Staphorsters, beide lid van Loopgroep AG’85. Uiteindelijk passeerde Bert de Boer als eerste de meet. Met een tijd van 17.25 finishte hij 14 tellen eerder dan Kasper Bisschop. William van Eeken uit het Duitse Wielen legde beslag op de derde plaats met een tijd van 17.58. Van de dames was Yvonne Meijer uit Witharen veruit de snelste. Zij liep een tijd van 20.13. De Hardenbergse Astrid van Velden werd met 20.57 de tweede dame en Mariëlle Timmerman uit Punthorst kwam als derde dame over de streep met een tijd van 21.45.
Erik Driessen had al vaker de 10 km van de Zwarte Dennen Cross op zijn naam geschreven en ook deze keer was hij ongenaakbaar. De Vollenhovenaar legde de twee ronden af in een nieuw parcoursrecord van 33.36 wat 15 seconden sneller was dan de tijd die hij in 2013 liep. Gert-Jan Stevens uit Hoogeveen finishte als tweede in 34.57 en zijn plaatsgenoot Harm-Jan Martens werd derde met een tijd van 35.48. Antien van der Vegt uit Zuidwolde was met een tijd van 46.03 de snelste van de dames. Krista van Os uit Zwolle legde beslag op de tweede plaats met een tijd van 46.13. Sandra Pasman uit Nieuwleusen en lid van AG’85 werd derde met een tijd van 47.13.

Voorafgaand aan de start werden er twee hardlopers gehuldigd. Harold Kruidhof uit Staphorst en Alfred Beens uit Genemuiden zijn de enigen die alle voorgaande 10 edities hebben gelopen. Zij ontvingen hiervoor een aandenken.

De organisatie is veel dank veschuldigd aan de vele vrijwilligers en uiteraard de sponsors.

Alle prijswinnaars:
900 meter jongens: 1. Maikel Potkamp, Heerde 3.08, 2. Yvo van den IJssel, Duiven 3.31, 3. Joost van de Belt, Meppel 3.38.
900 meter meisjes: 1. Esmee Vis, Wezep 3.20, 2. Esmée Mulder, Ruinerwold 3.34, 3. Jonah van der Berg, Meppel 3.46.
1800 meter jongens: 1. Jamie Verhagen, Eelde 6.24, 2. Luuk Knossen, Heiligerlee 6.24, 3. Jesper Mulder, Ruinerwold 6.25.
1800 meter meisjes: 1. Dione Schipper, Steenwijkerwold 6.34, 2. Jonine Hofstra, Appelscha 7.11, 3. Lynette Hokse, Punthorst 7.33.
5 km dames: 1. Yvonne Meijer, Witharen 20.13, 2. Mariëlle Timmerman, Punthorst 21.45, 3. Carolien Kuijers, Staphorst 21.59.
5 km dames 40+: 1. Astrid van Velden, Hardenberg 20.57, 2. Margriet Beekman, Zwolle 21.56, 3. Marian Fuselier, Heino 22.47.
5 km heren: 1. Bert de Boer, Staphorst 17.25, 2. Kasper Bisschop, Staphorst 17.39, 3. William van Eeken, Wielen (Dld) 17.58.
5 km heren: 40+. 1. Melchior van der Pol, Apeldoorn 18.30, 2. Roel-Jan Heeringa, Zwolle 18.53, 3. Tjerk Dijkstra, Emmeloord 19.29.
10 km heren: 1. Erik Driesen, Vollenhove 33.36, 2. Gert-Jan Stevens, Hoogeveen 34.57, 3. Harm-Jan Martens, Hoogeveen 35.48.
10 km heren: 40+. 1. Arjen Driesen, Sint Jansklooster 37.03, 2. Ronald Derksen, Apeldoorn 38.24, 3. Marcel de Ruiter, Zwolle 40.05.
10 km heren: 50+. 1. Dick Elzenga, Eerbeek 37.04, 2. Cor Ton, Waskemeer 39.55, 3. Johan Hulzebos, Zuidwolde 40.19.
10 km dames: 1. Antien van der Vegt, Zuidwolde 46.03, 2. Krista van Os, Zwolle 46.13, 3. Sandra Pasman, Nieuwleusen 47.13.

Klik hier voor alle uitslagen

Klik hier voor de foto's van Geert Kleis

Klik hier voor een filmpje en foto's van Weblog Staphorst

Klik hier en hier en hier voor de foto's van Henk Jonkvorst

 

 

 

Verslag 2015

De tiende editie van de Zwarte Dennen Cross gaat de boeken in als de zwaarste tot nu toe. Vanwege de zware regenval van de afgelopen week en boswerkzaamheden waren er veel drassige passages met modder, diepe kuilen vol met water op de ruiterpaden en een spekglad stukje heideparcours. Snelle tijden werden er dan ook niet gelopen maar dat deerden de deelnemers niet. De altijd enthousiaste speaker Roel Poolman van organisator Bos Bedden Loopgroep AG’85 hield de vele toeschouwers op de hoogte en had voor menig deelnemer een bemoedigend woord.

De eerste wedstrijd was voor kinderen t/m 10 jaar en ging over 900 meter. Evenals vorig jaar wist Laurens Slager uit Staphorst te winnen. Hij finishte in 3.19 minuten. Van de meisjes was Callemijn Kleijn uit Meppel de eerste. Zij liep 3.29 minuten.

Daarna was het de beurt aan kinderen t/m 13 jaar. Zij liepen een afstand van 1800 meter. Gerson van de Grijn uit Meppel was veruit de snelste. Hij liep de twee ronden in 6.46 minuten. Silke Kok uit Nieuwleusen was de snelste van de meiden met een tijd van 7.40.

Bij de wedstrijd over 5 km liep Bert de Boer uit Staphorst onbedreigd naar de winst. De atleet van Bos Bedden Loopgroep AG'85 zette een tijd van 17.53 minuten op de klok. Melchior van de Pol uit Apeldoorn werd tweede met 18.49. Albert Pieter Venema kwam als derde over de streep met een tijd van 19.03 minuten.

Van de dames was Bettie Agricola uit Goingarijp de snelste. Zij finishte in 21.20 minuten, Anita Reimert uit Zwolle was de tweede dame met een tijd van 22.16 minuten. Liane de Wit uit Assen werd derde met 23.12 minuten.

Bij de wedstrijd over 10 km stond Bert de Boer opnieuw aan de start evenals parcoursrecordhouder Erik Driessen. De sympathieke atleet uit Vollenhove was een paar uur eerder tweede geworden bij de StadshagenRun in Zwolle en had nog zin in een echte crossloop. Driessen was evenals vorig jaar op de 5 km ongenaakbaar. Hij liep de twee ronden in 36.20 minuten. Bert de Boer werd tweede met een tijd van 37.16. Zijn clubgenoot Henry Visscher uit Rouveen legde beslag op de derde plaats met 38.23 minuten.

Bij de dames was Janneke Molenhuis uit Meppel oppermachtig. De nummer twee van vorig jaar pakte de winst met een tijd van 45.16 minuten. Marg Koopmans uit Heino werd tweede met 48.43 en AG'er Sandra Pasman won de derde prijs met een tijd van 49.09 minuten.

Dankzij de vele vrijwilligers en de sponsors kan de organisatie terugkijken op een geslaagde jubileumeditie van de Zwarte Dennen Cross. Om de tiende editie een speciaal tintje te geven, besloot de organisatie iets terug te doen voor het staatsbos. Na overleg met boswachter Denny Kroeze werd besloten om het onderhoud van het Belevingspad te ondersteunen. De helft van de inschrijfgelden opgeteld bij de donaties van de deelnemers leverde een bedrag op van 750 euro.

Alle prijswinnaars:

900 meter jongens: 1. Laurens Slager, Staphorst 3:19, 2. Jurgen van der Haar, Rouveen 3:29, 3. Julian van Elp, Staphorst 3:34.
900 meter meisjes: 1. Callemijn Kleijn, Meppel 3:29, 2. Judith Tiemens, Staphorst 3:29, 2. Esmee Vis, Wezep 3:32.
1800 meter jongens: 1. Gerson vd Grijn, Meppel 6:46, 2. Jarno Kuiper, Steenwijk 7:03, 3. Vito ten Kate, Nieuwleusen 7:06.
1800 meter meisjes: 1. Silke Kok, Nieuwleusen 7:40, 2. Annika Hokse, Punthorst 7:50, 2. Jocelyn Dijkman, Meppel 8:06.
5 km dames: 1. Anita Reimert, Zwolle 22:16, 2. Tamara de Vries, Meppel 23:23, Janita Willems-Crediet, Nieuwleusen 23:28.
5 km dames 40+: 1. Bettie Agricola, Goingarijp 21:20, 2. Liane de Wit, Assen 23:12, 2. Truus Luten, Hoogeveen 25:58.
5 km heren: 1. Bert de Boer, Staphorst 17:53, 2. Albert Pieter Venema, Marknesse 19:03, 3. Harold Engels, Staphorst 19:11.
5 km heren 40+: 1. Melchior van de Pol Apeldoorn 18:49, 2. John Blankenhorst, Raalte 20:15, 3. Harold Kruidhof, Staphorst 20:37.
10 km dames: 1. Janneke Molenhuis, Meppel 45:16, 2. Marg Koopmans, Heino 48:43, 3. Sandra Pasman , Nieuwleusen 49:09.
10 km heren: 1. Erik Driesen, Vollenhove 36:20, 2. Bert de Boer, Staphorst 37:16, 3. Henry Visscher, Rouveen 38:23.
10 km heren 40+: 1. Richard Hendriks, Krimpen aan de Lek 40:28, 2. Michiel Huzen, Nieuwleusen 40:43, Klaas van Pijkeren, Dronten 41:23.
10 km heren 50+: 1. Cor Ton, Waskemeer 39:00, 2. Freddie Bouma, Steenwijk 41:32, 3. Harm Kooiker, Rouveen 42:18.

Klik hier voor alle uitslagen

Klik hier voor de foto's van Jaco Hoeve Fotografie

Klik hier voor de foto's van Corina Vrieling en Frederiek de Boer

Klik hier voor een filmpje en foto's van Weblog Staphorst

Klik hier voor de foto's van Henk Jonkvorst

Klik hier voor de foto's van Geert Kleis

Klik hier voor de foto's van Janine Buikema

 

 

Verslag 2014

Op de warmste 18 oktober ooit organiseerde Bos Bedden Loopgroep AG ’85 de negende editie van de Zwarte Dennen Cross in het staatsbos van Staphorst. Deze crossloop rondom recreatiegebied De Zwarte Dennen kende een record aantal inschrijvingen van 383 hardlopers, ruim 50 meer dan vorig jaar. Uit het hele land kwamen ze weer af op dit hardloopevenement vooral vanwege het prachtige maar toch ook pittige parcours, bestaande uit zandwegen, smalle bospaadjes en ruiterpaden.
De Zwarte Dennen Cross begon met de 900 meter voor de jeugd t/m 10 jaar. Laurens Slager uit Staphorst versloeg in de eindsprint Nick de Roo uit Ruinerwold met 1 seconde en finishte in 3.13 minuten. Van de meisjes was Roos Schoonbeek uit Dronten de snelste. Zij zette een tijd neer van 3.31 minuten.
De jeugd t/m 13 jaar liep de wedstrijd over 1800 meter en hierbij was Aron ten Hoeve de snelste. Hij finishte in 6.44 minuten. Robin Prent uit Ruinen kwam als tweede binnen in 6.51 en hiermee was zij de winnares van de meiden.

Bij de wedstrijd over 5 km stonden maar liefst 223 deelnemers aan de start waaronder Erik Driesen uit Vollenhove. Driesen, parcoursrecordhouder van de 10 km (33.51), had dezelfde middag nog de 10 km van de Stadshagenrun in Zwolle op zijn naam geschreven. Ook in het Staphorster bos was hij ongenaakbaar. Met een tijd van 16.53 bleef hij net 2 seconden boven het parcoursrecord. Zijn broer Arjen kwam als tweede over de streep. De atleet uit Sint Jansklooster liep ook zijn tweede wedstrijd die dag en finishte in 17.51. Melchior van de Pol uit Apeldoorn kwam als derde binnen in een tijd van 18.00 minuten.
Corelien Kloek uit Utrecht, vorig jaar de winnares op de 10 km, had zich ingeschreven voor zowel de 5 als de 10 km. Zij liet zien ook op de korte afstand uit de voeten te kunnen. Met een tijd van 19.56 was zij de snelste dame. Yvonne Meijer uit Witharen werd tweede met 20.32 en Kelly van den Heuvel kwam als derde binnen in 21.20 minuten.

De 10 kilometer werd met overmacht gewonnen door Henry Visscher, lid van de organiserende vereniging AG ’85. De Rouvener, die enkele weken geleden nog 100 km solo liep bij de Run in Winschoten, legde de twee ronden af in 37.12 minuten. Tweede werd Remco Akse uit Meppel met 39.17 en Michiel Huzen uit Nieuwleusen, eveneens lid van AG ’85 kwam als derde over de streep met een tijd van 39.43 minuten.
Corelien Kloek was ook op deze afstand de snelste dame. Met 42.33 was de voormalige Marknessense beduidend sneller dan de nummer twee Janneke Molenhuis uit Meppel die 46.35 liep. Erna van Es uit Wezep legde beslag op de derde plaats met een tijd van 48.32 minuten.

De organisatie kijkt met een tevreden gevoel terug op deze dag en is veel dank verschuldigd aan de vele vrijwilligers en de sponsors.

De prijswinnaars:
900 meter jongens: 1. Laurens Slager, Staphorst 3:13, 2. Nick de Roo, Ruinerwold 3:14, 3. Jesse Marsman, Nieuwleusen 3:22.
900 meter meisjes: 1. Roos Schoonbeek, Dronten 3:31, 2. Loïs Kamerman, Nieuwleusen 3:49, 3. Esmee Vis, Wezep 3:51.
1800 meter jongens: Aron ten Hoeve, Meppel 6:44, 2. Niek Dunnink, Staphorst 6:53, 3. Laurens de Boer, Staphorst 6:57.
1800 meter meisjes: 1. Robin Prent, Ruinen 6:51, 2. Eva Spijkerman, Punthorst 7:26, 3. Silke Kok, Nieuwleusen 7:28.
5 km dames: 1. Corelien Kloek, Utrecht 19:56, 2. Yvonne Meijer, Witharen 20:32, 3. Kelly van den Heuvel, Havelterberg 21:20.
5 km dames 40+: 1. Marian Fuselier, Heino 23:05, 2. Hilma Krul, Nieuwleusen 23:30, 3. Marry Marsman, Nieuwleusen 23:49
5 km mannen: 1. Erik Driesen, Vollenhove 16:53, 2. Maarten van Dijk, Hoogeveen 18:16, 3. Jos Hendriksma Staphorst, 18:42.
5 km mannen 40+: 1. Arjen Driesen, Sint Jansklooster 17:51, 2. Melchior van de Pol, Apeldoorn 18:00, 3. Gerard Kroes, Oldebroek 19:00.
10 km dames: 1. Corelien Kloek, Utrecht 42:33, 2. Janneke Molenhuis, Meppel 46:35, 3. Erna van Es-Keen, Wezep 48:32.
10 km mannen: 1. Henry Visscher, Rouveen 37:12, 2. Remco Akse, Meppel 39:17, 3. Michiel Huzen, Nieuwleusen 39:43.
10 km mannen 40+: 1. Bart Stevens, Dalfsen 41:16, 2. Harold Kruidhof, Staphorst 41:46, 3. Klaas Compagner, Nieuwleusen 42:47.
10 km mannen 50+: 1. Cor Ton, Waskemeer 40:21, 2. Eddy Oosterkamp, Steggerda 41:38, 3. Evert Bisschop, Koekange 44:24.

Klik hier voor alle uitslagen

{vsig}fotos/2014/zwartedennencross{/vsig}

Klik hier voor een verslag en foto's op de website van de Meppeler Courant

Klik hier voor de foto's van Geert Kleis

Klik hier voor de foto's van Frederiek de Boer

 

 

Verslag 2013

Voor een crossloop waren de weersomstandigheden misschien wel te mooi. De achtste editie van de Zwarte Dennen Cross kende desalniettemin een recordaantal van 329 deelnemers. Vanuit heel Nederland kwamen ze af op deze crossloop rondom recreatieterrein De Zwarte Dennen. De organiserende vereniging Bos Bedden Loopgroep AG ’85 kijkt dan ook terug op een succesvolle editie. 
De wedstrijd in de staatsbossen van Staphorst begon met de 900 meter voor de jeugd t/m 10 jaar. Winnaar werd Matthijs Philips uit Assen, hij zette een tijd neer van 3.12 minuten. Tweede werd Rowan Trompetter uit Staphorst met 3.18 en Matthijs Krul uit Nieuwleusen kwam als derde over de streep in 3.24. Van de meisjes was Roos Schoonbeek uit Dronten de snelste op deze afstand. Zij finishte in 3.30 minuten. Elise Schra uit Rouveen werd tweede in 3.43 en Eva Spijkerman uit Punthorst pakte de derde prijs met 3.46 minuten.
De jeugd t/m 13 jaar liep de wedstrijd over 1800 meter. Harjan Tromp uit Staphorst won de eerste prijs met een tijd van 6.20 minuten. Rouvener Elrik Schra werd tweede in 6.22. en Sven Grootjen uit Meppel pakte de derde prijs met een tijd van 6.30 minuten. Wies Kesting uit Assen was de eerste van de meiden. Zij liep 6.23 minuten. Tweede werd Iris Velting uit Dalen met een tijd van 6.45. Robin Prent uit Ruinen legde beslag op de derde plaats met 6.46 minuten.

De wedstrijd over 5 km werd glorieus gewonnen door Soufiyan Elbourabia. De Marokkaan, in september nog winnaar van de 10 km van de Oranjeloop in Nieuwleusen, liep naar een eindtijd van 16.57 en bleef daarmee net boven het parcoursrecord. Tweede werd AG-er Bert de Boer uit Staphorst. Hij kwam binnen na 17.39 minuten. Melchior van de Pol uit Apeldoorn kwam als derde over de finish, hij liep 17.48 minuten.
Bij de dames was Yvonne Meijer veruit de snelste. Zij passeerde de finish in 20.13 minuten. Tweede werd Kelly van den Heuvel uit Havelterberg met 21.40 en Janita Crediet uit Nieuwleusen werd derde met een tijd van 22.59 minuten.

De wedstrijd over 10 km werd gedomineerd door de winnaar van vorig jaar, Erik Driessen uit Vollenhove. Hij pakte vanaf de start de koppositie en gaf deze niet meer af. De eerste ronde wist de Marokkaan Soufiyan Elbourabia nog enigszins te volgen maar in de tweede ronde groeide de voorsprong gestaag. Driessen verbeterde zijn eigen parcoursrecord van vorig jaar met 16 seconden en finishte in 33.51 minuten. Soufiyan Elbourabia werd na de overwinning op de 5 km nu tweede op de 10 km met een tijd van 35.03. Jan Scheenstra kwam als derde binnen, hij liep 36.06 minuten.
Corelien Kloek uit Utrecht was de snelste dame, zij legde de twee ronden af in 40.45 minuten. Petra Hasper uit Meppel werd tweede met een tijd van 41.41 en haar plaatsgenote Janneke Molenhuis wist beslag te leggen op de derde plaats met een tijd van 44.25 minuten.

Voorafgaand aan de start van de 10 km werd organisator Klaas Brakke verrast met een grote bos bloemen. De grote initiator van de Zwarte Dennen Cross had aangegeven dat de achtste editie zijn laatste zou zijn. Brakke moest twee jaar geleden noodgedwongen zijn hardloop carrière op een lager pitje zetten vanwege langdurig blessureleed. Speaker Jan Otten bedankte hem met veel lovende woorden en deelnemers en publiek trakteerden hem op een welverdiend applaus.

De Zwarte Dennen Cross kon niet georganiseerd worden zonder de sponsors en de hulp van vele vrijwilligers.

De prijswinnaars.
900 meter jongens: 1. Matthijs Philips, Assen 3.12, 2. Rowan Trompetter, Staphorst 3.18, 3. Matthijs Krul, Nieuwleusen
900 meter meisjes: 1. Roos Schoonbeek, Dronten 3.30, 2. Elise Schra, Rouveen 3.43, 3. Eva Spijkerman, Punthorst 3.46
1800 meter jongens: 1. Harjan Tromp, Staphorst 6.20, 2. Elrik Schra, Rouveen 6.22, 3. Sven Grootjen, Meppel 6.30
1800 meter meisjes: 1. Wies Kesting, Assen 6.23, 2. Iris Velting, Dalen 6.45, 3. Robin Prent, Ruinen 6.46
5 km vrouwen tot 40 jaar: 1. Yvonne Meijer, Witharen 20.13. 2. Kelly van den Heuvel, Havelterberg 21.40, 3. Janita Crediet, Nieuwleusen 22.59
5 km vrouwen 40+: 1. Hilma Krul, Nieuwleusen 23.18, 2. Marry Marsman, Nieuwleusen 23.46, 3. Connie Kok, Nieuwleusen 24.02
5 km mannen: 1. Soufiyan Elbourabia, Marokko 16.57, 2. Bert de Boer, Staphorst 17.39, 3. Jasper Lubbers, Emmen 18.00
5 km mannen 40+: 1. Melchior van de Pol, Apeldoorn 17.48, 2. Jan Beldman, Dalfsen 19.17, 3. Arend Jan van de Hoek, Nieuwleusen 19.20
10 km vrouwen: 1. Corelien Kloek, Utrecht 40.45, 2. Petra Hasper, Meppel 41.41, 3. Janneke Molenhuis, Meppel 44.25
10 km mannen: 1. Erik Driesen, Vollenhove 33.51, 2. Soufiyan Elbourabia, Marokko 35.03, 3. Ard Vlooswijk, Apeldoorn 36.44
10 km mannen 40-50: 1. Jan Scheenstra, Zuidveen 36.06, 2. Reinald Bosman, Zwolle 38.11, 3. Jan Verwoert, Midwolda 39.33
10 km mannen 50+: 1. Gerard Lugtenberg, Heino 38.20, 2. Cor Ton, Waskemeer 38.50, 3. Eddy Oosterkamp, Steggerda 40.16

Klik hier voor alle uitslagen

Foto's

Egbert Koster heeft heel veel foto's gemaakt:

Klik hier voor de foto's van de 900 en 1800 meter

Klik hier voor de foto's van de 5 km en hier voor nog meer

Klik hier voor de foto's van de 10 km

Klik hier voor de foto's van Geert Kleis

Klik hier voor de foto's van JTS Fotografie

Ergens anders nog foto's gezien? Mail de link naar info@ag85.nl.

 

 

Verslag 2012

Onder ideale weersomstandigheden werd zaterdag 20 oktober 2012 voor de zevende maal de AG ’85 Zwarte Cross georganiseerd. Op het parcours rondom recreatiegebied De Zwarte Dennen in Staphorst werden snelle tijden geklokt.

Het hoofdnummer van deze crossloop, de 10 km, werd gewonnen door Erik Driessen uit Vollenhove. Zijn tijd van 34.07 was een verbetering van het parcoursrecord uit 2009 met 37 seconden. Jan Scheenstra uit Zuidveen, die dat parcoursrecord op zijn naam had, finishte als tweede in 35.22. Triatleet Henk-Jan Dolsma uit Groningen kwam als derde over de streep in 37.36.
Stefanie Bouma, regerend Nederlands kampioene op de 10 km, was de snelste dame. De duatlete uit Groningen verbeterde haar eigen parcoursrecord uit 2009 met 34 seconden en finishte in 38.20. Voormalig Nederlands marathonkampioene Petra Hasper uit Meppel werd tweede in 42.37. Haar plaatsgenote Janneke Molenhuis werd derde in 44.12.

De 5 km werd gewonnen door Bert de Boer van de organiserende vereniging AG ’85. Met zijn tijd van 17.21 was hij 13 seconden sneller dan de nummer twee, Dennis Postma uit Hellevoetsluis die 17.34 liep. Henry Visscher uit Rouveen werd derde met een tijd van 18.30 minuten. Regerend Nederlands kampioene survival Elianne Huitema uit Zwartsluis was de snelste dame. Zij legde het parcours af in een tijd van 20.51. Claudia Oosterkamp uit Steggerda legde beslag op de tweede plaats met een tijd van 22.24 en Gerline Crediet uit Nieuwleusen werd derde in 23.36.

De AG ’85 Zwarte Cross begon met wedstrijden voor de jeugd. De kinderen tot en met 10 jaar liepen een parcours van 900 meter. In een spannende wedstrijd was Gerson van der Grijn uit Meppel de snelste. Hij won met een tijd van 3.12. Snelste van de meisjes was Britt Roos uit Ruinen. Zij liep met 3.15 een nieuw parcoursrecord.
De wedstrijd over 1800 meter was voor de jeugd tot en met 13 jaar. Arnoud de Boer uit Staphorst was hierbij de snelste. Hij liep de twee ronden in een tijd van 6.20. Eline Zomer uit Hoogeveen was het snelste meisje. Zij kwam na 6.39 over de streep.

Mede dankzij de sponsors en de vele vrijwilligers kan Bos Bedden Loopgroep AG ’85 terugkijken op een zeer succesvolle editie van deze crossloop. De volgende editie zal plaats vinden op de derde zaterdag van oktober volgend jaar: 19 oktober 2013.

De prijswinnaars:
900 meter jongens: 1. Gerson van der Grijn, Meppel 3:12; 2.Laurens de Boer, Staphorst 3:13; 3. Niek Dunnink, Staphorst 3:14.
900 meter meisjes: 1. Britt Roos, Ruinen 3:15; 2. Emma Keetman, Meppel 3:17; 3. Silke Kok, Nieuwleusen 3:18.
1800 meter jongens: 1. Arnout de Boer, Staphorst 6:20 2. Elrik Schra, Rouveen 6:25; 3. Stefan Kuiper, Staphorst 6:32.
1800 meter meisjes: 1. Eline Zomer 6:39; 2. Josien Schoonbeek, Dronten 6:48; 3. Iris Velting, Dalen 7:02.
5 km dames 40-: 1. Elianne Huitema, Zwartsluis 20:51; 2. Claudia Oosterkamp, Steggerda 22:24; 3. Gerline Crediet, Nieuwleusen 23:36.
5 km dames 40+: 1. Jeannet Roos, Ruinen 23:59; 2. Connie Kok, Nieuwleusen 25:27; 3. Willeke Dunnink, Rouveen 26:01.
5 km heren 40-: 1. Bert de Boer, Staphorst 17:21; 2. Henry Visscher, Rouveen 18:30; 3. Jochem Grootjen, Meppel 19:22;
5 km heren 40+: 1. Dennis Postma, Hellevoetsluis 17:34; 2. Roelof Schra, Staphorst 19:32; 3. Jan Beldman, Dalfsen 19:57;
10 km dames: 1. Stefanie Bouma, Groningen 38:20; 2. Petra Hasper, Meppel 42:37; 3. Janneke Molenhuis 77, Meppel 44:12;
10 km heren 40-: 1. Erik Driessen, Vollenhove 34:07; 2. Henk-Jan Dolsma, Groningen 37:36; 3. Bert de Boer, Staphorst 37:42;
10 heren 40+: 1. Jan Scheenstra, Zuidveen 35:22; 2. Arjen Driessen, Sint Jansklooster 37:47; 3. Gerard Dunnink, Steenwijk 40:39;
10 km heren 50+: 1. Cor Ton, Waskemeer 40:15; 2. Harm Kooiker, Rouveen 40:17; 3. Eddy Oosterkamp, Steggerda 41:48;

Klik hier voor alle uitslagen.

{vsig}fotos/2012/zwartecross{/vsig}

Klik hier voor meer schitterende foto's van Jaco Hoeve Fotografie.

Verslag 2011

Onder een stralende herfstzon werd op zaterdag 15 oktober 2011 voor de zesde keer de AG ’85 Zwarte Cross georganiseerd. Meer dan 300 hardlopers namen deel aan deze bosloop rondom recreatiegebied De Zwarte Dennen in de staatsbossen van Staphorst, een record.
Organisator Bos Bedden Loopgroep AG ‘85 stelde de helft van het inschrijfgeld, 700 euro, beschikbaar aan de Boswachterij Staphorst voor het herstellen van het Belevingspad. Dit Belevingspad is in de vakantieperiode door vandalen vernield.
Daarnaast had de loopgroep nog een prijs voor de duizendste deelnemer in zes jaar tijd. Jasper Lubbers uit Emmen werd de gelukkige winnaar van een vier seizoenen dekbed, beschikbaar gesteld door Bos Bedden.
Het parcours over onverharde bospaden, zandwegen en ruiterpaden lag er redelijk bij. Hier een daar lag een flinke plas zodat met recht van een zwarte cross gesproken kon worden. Onder de ruim 300 deelnemers stonden ook veel leden van de organiserende vereniging AG ’85 aan de start. Voor het eerst kon er gelopen worden in de nieuwe wedstrijdkleding, toepasselijk zwart van kleur.

De AG ’85 Zwarte Cross begon met de wedstrijd over 900 meter voor kinderen t/m 10 jaar. Winnaar bij de jongens werd Patrick Philips uit Assen, hij finishte in 3.18 minuten. Marieke Hup uit Pesse was de snelste van de meisjes. Zij liep 3.25 minuten.
De jeugd van 10 t/m 13 jaar liep een wedstrijd over 1800 meter. Winnaar bij de jongens was, evenals vorig jaar, Jasper Lubbers uit Emmen. Hij finishte in 5.48 minuten. Tweede op deze afstand was de winnares van de meisjes, Leonie Glazenborg uit Westerlee. Zij liep 6.23 minuten.

De wedstrijd over 5 km werd met overmacht gewonnen door Merwin Dollison uit Winsum. Met een tijd van 16.51 minuten verbeterde hij het parcoursrecord met 12 seconden. Tweede werd Frank Everts uit Hollandscheveld in een tijd van 17.14 minuten. Alwin Hoorn werd derde in 17.39 minuten.
Bij de dames won Lotte Spraakman uit Rotterdam. Zij zette een tijd neer van 19.38 minuten. Tweede werd Sanne Woertink uit Ane in 20.59 en Elianne Huitema uit Zwartsluis legde beslag op de derde plaats met 21.01 minuten.

Het hoofdnummer van de AG ’85 Zwarte Cross, de 10 km, werd gewonnen door Erik Driessen uit Vollenhove. Hij liep naar een snelle tijd van 35.08 minuten. Tweede werd Henk Smalbrugge uit Hasselt met een tijd van 35.17 minuten. Triatleet René Poppe uit Zwolle kwam als derde binnen in een tijd van 35.59 minuten.
Janneke Molenhuis uit Meppel was veruit de snelste van de dames. Zij finishte in 42.38 minuten. Tweede werd Carolien de Boer uit Amersfoort met een tijd van 45.38 en Gerda Willems uit Ommen legde met een tijd van 47.04 beslag op de derde plaats.

Mede dankzij de vele vrijwilligers en de sponsors kan de organisatie terugkijken op een succesvolle dag. Veel deelnemers roemden het schitterende parcours en de unieke ongedwongen sfeer van dit evenement.

De prijswinnaars:
900 meter jongens: 1. Patrick Philips, Assen 3.18; 2. Jesper Veldkamp, Zwolle 3.22; 3. Mees Veldboom, Meppel 3.23.
900 meter meisjes: 1. Marieke Hup, Pesse 3.25; 2. Floortje Corbeth, Dalfsen 3.26; 3. Emma Keetman, Meppel 3.28.
1800 meter jongens: 1. Jasper Lubbers, Emmen 5.48; 2. Elrik Schra, Rouveen, 6.33; 3. Jelmar Mol, Hollandscheveld 6.42.
1800 meter meisjes: 1. Leonie Glazenborg, Westerlee 6.23; 2. Laura Prins, Hoogeveen, 6.53; 3. Emilie Corbeth, Dalfsen 6.58.
5 km heren 40-: 1. Merwin Dollison, Winsum 16.51; 2. Frank Everts, Hollandscheveld 17.14; 3. Alwin Hoorn, Ruinen 17.39.
5 km heren 40+: 1. Melchior van de Pol, Apeldoorn 18.14; 2. Harm Kooiker, Rouveen 19.09; 3. Albert Koobs, Zwolle 19.27.
5 km dames 40-: 1. Lotte Spraakman, Rotterdam 19.38; 2. Sanne Woertink, Ane 20.59; 3. Elianne Huitema, Zwartsluis 21.01.
5 km dames 40+: 1. Anja Bennink, Hollandscheveld 24.31; 2. Marleen Luning, Ruinerwold 24.47; Alida de Graaf, De Wijk 26.30.
10 km heren 40-: 1. Erik Driessen, Vollenhove 35.08; 2. Henk Smalbrugge, Hasselt 35.17; 3. Erwin Akkerman, Meppel 36.43.
10 km heren 40+: 1. René Poppe, Zwolle 35.59; 2. Harmen de Vries, Balkbrug 36.45; 3. Gerard Lugtenberg, Heino 38.22.
10 km heren 50+: 1. Arie Prins, Koekange 41.16; 2. Piet la Roi, Punthorst 42.03; 3. Ko van Kuijk, Breda 44.33.
10 km dames: 1.Janneke Molenhuis, Meppel 42.38; 2. Carolien de Boer, Amersfoort 45.38; 3. Gerda Willems, Ommen 47.04.

Klik hier voor alle uitslagen.

Sponsors: Bos Bedden, Bakkerij Slager, Slager Industriële Dienstverlening, Slager Sportevents, Rabobank Staphorst-Rouveen, Berend Kooiker Bestratingen, Bert Krale Bestratingen en Univé
Met veel dank aan Boswachterij Staphorst en Jaco Hoeve Fotografie

Klik hier voor meer prachtige foto's van Jaco Hoeve!

Nog meer foto's:

Verslag 2010

Zaterdag 16 oktober 2010: Een prachtig parcours, een schitterende omgeving, ideale weersomstandigheden en snelle tijden. Het waren de ingrediënten van de succesvol verlopen AG ’85 Zwarte Cross, een bosloop rondom recreatiegebied De Zwarte Dennen in de staatsbossen van Staphorst. Met een recordaantal van 236 deelnemers kan de Bos Bedden Loopgroep AG ‘85 met voldoening terugkijken op deze wedstrijd die voor de 5e keer werd georganiseerd. Door de vele vrijwilligers werd alles in goede banen geleid. Niet alleen hardlopers uit de omgeving van Staphorst kwamen  af op deze wedstrijd, er waren ook deelnemers aanwezig uit o.a. Winschoten, Amersfoort, Emmen en Dordrecht.

Jan Scheenstra uit Zuidveen was veruit de snelste op de 10 km. Hij legde de twee ronden af in 35.13 minuten. Tweede werd Chris Henet uit Bemmel in 36.31 en Harmen de Vries uit Balkbrug werd derde in 36.52 minuten. Hilma Krul uit Nieuwleusen was de snelste van de dames. De atlete van AG ’85 was met een tijd van 47.30 minuten precies een halve minuut sneller dan Hilda Paarhuis uit Rouveen. Carolien de Boer uit Amersfoort legde beslag op de derde plaats met een tijd van 48.49 minuten.

De wedstrijd over 5 km werd met overmacht gewonnen door Erik Leusink. De Punthorster won de thuiswedstrijd in 17.03 minuten wat tevens een parcoursrecord betekende. Tweede werd Melchior van de Pol uit Apeldoorn in een tijd van 18.13 en Gerard Tuin uit Staphorst werd derde in 18.50 minuten. Bij de dames won Astrid van Velden uit Hardenberg, zij finishte in 21.37 minuten net voor Yvonne Meijer uit Witharen die  21.45 liep. Mirella Makkinga, lid van AG '85, werd derde in 22.05 minuten.

Voor de jeugd t/m 10 jaar was een parcours van 900 meter uitgezet. Winnaar bij de jongens was, evenals vorig jaar, Elrik Schra uit Rouveen, hij finishte in 3.03 minuten. Bij de meisjes won Silke Kok uit Nieuwleusen in 3.50 minuten. De jeugd 11 t/m 13 jaar kon deelnemen aan de 1800 meter. Bij de jongens won Jasper Lubbers uit Emmen in een tijd van 5.50 minuten. Tweede op deze afstand was de winnares van de meisjes, Danaïd Prinsen uit Winschoten. Zij liep 6.10 minuten.

De prijswinnaars: 900 meter jongens: 1. Elrik Schra, Rouveen 3.03; 2. Jannick Jansen, Staphorst 3.20; 3. Jimmy Keetman, Meppel 3.31. 900 meter meisjes: 1. Silke Kok, Nieuwleusen 3.50; 2. Willemijn IJspeerd, Zwartsluis 4.12; 3. Elsa Kok, Nieuwleusen 4.42. 1800 meter jongens: 1. Jasper Lubbers, Emmen 5.50; 2. Ronald Haasjes, Staphorst, 6.32; 3. Rick Smit, Vollenhove 6.53. 1800 meter meisjes: 1. Danaïd Prinsen, Winschoten 6.10; 2. Marije Dankelman, Arriën, 6.43; 3. Gerline Crediet, Nieuwleusen 6.49. 5 km heren 40-: 1. Erik Leusink, Punthorst 17.03; 2. Gerard Tuin, Staphorst 18.50; 3. Bert de Boer, Staphorst 19.25. 5 km heren 40+: 1. Melchior van de Pol, Apeldoorn 18.13; 2. Jan Beldman, Dalfsen 19.08; 3. Jeroen Kalter, Balkbrug 19.29. 5 km dames 40-: 1. Yvonne Meijer, Witharen 21.45; 2. Mirella Makkinga, Nieuwleusen 22.05; 3. Judith Poot, Maassluis 22.45. 5 km dames 40+: 1. Astrid van Velden, Hardenberg 21.37; 2. Ada Folio, Meppel 25.26; 3. Willeke Dunnink-Haasjes, Rouveen 25.44. 10 km heren 40-: 1. Erwin Akkerman, Staphorst 37.14; 2. Harold Kruidhof, Staphorst 37.56; 3. Janoah Bovenhuis, Dronten 38.53. 10 km heren 40+: 1. Jan Scheenstra, Zuidveen 35.13; 2. Harmen de Vries, Balkbrug 36.52; 3. Arjen Driesen, Sint Jansklooster 38.57. 10 km heren 50+: 1. Chris Henet, Bemmel 36.31; 2. Gerard Hesselmans, Vollenhove 37.59; 3. Klaas van der Veen, Sint Jansklooster 38.38.

Klik hier voor alle uitslagen.

Sponsors: Bakkerij Slager, Slager Industriële Dienstverlening, Slager Sportevents, Bos Bedden, Rabobank Staphorst-Rouveen en Univé
Met veel dank aan Boswachterij Staphorst en Jaco Hoeve Fotografie

Verslag 2009

Met een recordaantal deelnemers van 211 hardlopers was zaterdag 17 oktober 2009 de AG ’85 Zwarte Cross een groot succes. Deze crossloop rondom recreatiegebied De Zwarte Dennen in de staatsbossen van Staphorst werd voor de 4e keer georganiseerd door Bos Bedden Loopgroep AG ’85. Ondanks de regen van de afgelopen dagen was het schitterende parcours goed begaanbaar. Mede door de ideale weersomstandigheden werden er snelle tijden gelopen. De 10 km werd met een ruime voorsprong gewonnen door Jan Scheenstra. Hij scherpte het parcoursrecord aan tot 34.44 minuten. Tweede werd Henk Smalbrugge in 36.46 en Stefan Postma werd derde met 37.02 minuten. Bij de veteranen 40+ won Harmen de Vries in 37.13 minuten voor Arjen Driesen met 39.16 minuten. Arend Jan van de Hoek van de organiserende vereniging AG ’85 werd derde in 39.53 minuten. De eerste prijs bij de veteranen 50+ was voor Klaas van der Veen, hij finishte in 38.24 minuten. AG-atleet Harm Kooiker werd tweede in 39.20 en Johan Willems werd derde in 41.03 minuten. Bij de dames was Stefanie Bouma de snelste. Ze liep met 38.54 eveneens een parcoursrecord. Petra Hasper werd tweede in 40.48 en Lotte Spraakman eindigde op de derde plaats met 45.42 minuten. Op de 5 km was het spannend wie er met de eerste prijs naar huis zou gaan. De wedstrijd werd uiteindelijk door Erik Driesen gewonnen in een tijd van 17.31 minuten. Jaco van Mourik werd tweede in 17.40 en Patrick Postma werd derde in 18.04 minuten. Bij de dames won Jelly van der Kloet in 21.45 minuten. Elise van de Berg werd tweede in 22.38. De derde plaats was voor AG-atlete Margje Timmerman, ze liep 23.17 minuten. Voor de jeugd t/m 10 jaar was een parcours van 900 meter uitgezet. Winnaar bij de jongens was Elrik Schra, hij zette een tijd neer van 3.09 minuten. Bij de meisjes won Mardoe Jonkman in 3.57 minuten. De jeugd 11 t/m 13 jaar kon deelnemen aan de 1800 meter. Bij de jongens won Roland Haasjes in een tijd van 6.39 minuten. Hij was hiermee iets sneller dan de winnares bij de meisjes, Inga Bakker. Zij finishte in 6.45 minuten.

De prijswinnaars: 900 meter jongens: 1. Elrik Schra, Rouveen 3.09; 2. Arnout de Boer, Staphorst 3.17; 3. Derniek Vogelzang, Staphorst 3.20.

900 meter meisjes: 1. Mardoe Jonkman, Kerkenveld 3.57; 2. Sonja Wijnia, Hasselt 4.09; 3. Willemijn IJspeerd, Zwartsluis 4.12.

1800 meter jongens: 1. Roland Haasjes, Staphorst 6.39; 2. Lennard Kappe, Staphorst 7.16; 3. Joran Schra, Rouveen 7.36.

1800 meter meisjes: 1. Inga Bakker, Ommen 6.45; 2. Puck de Gier, Zuidwolde 6.54; 3. Gerline Crediet, Nieuwleusen 7.01.

5 km heren: 1. Erik Driesen, Vollenhove 17.31; 2. Jaco van Mourik, Meppel 17.41, 3. Patrick Postma, De Blesse 18.04.

5 km dames: 1. Jelly van der Kloet, Drachten 21.45; 2. Elise van de Berg, Hoogeveen 22.38; 3. Margje Timmerman, Staphorst 23.17.

10 km heren: 1. Jan Scheenstra, Zuidveen 34.44; 2. Henk Smalbrugge, Hasselt 36.46; 3. Stefan Postma, De Blesse 37.02.

10 km heren 40+: 1. Harmen de Vries, Balkbrug 37.13; 2. Arjen Driesen, Sint Jansklooster 39.16; 3. Arend Jan van de Hoek, Nieuwleusen 39.53.

10 km heren 50+: 1. Klaas van der Veen, Sint Jansklooster 38.24; 2. Harm Kooiker, Rouveen 39.20; 3. Johan Willems, Ommen 41.03.

10 km dames: 1. Stefanie Bouma, Groningen 38.54; 2. Petra Hasper, Meppel 40.48; 3. Lotte Spraakman, Rotterdam 45.42.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

De AG ’85 Zwarte Cross werd georganiseerd door Bos Bedden Loopgroep AG ’85 met steun van Slager Industriële Dienstverlening, Bos Bedden, Bakkerij Slager, Univé, Sport Center, BAM, Slager Events en vele vrijwilligers.

Met veel dank aan Boswachterij Staphorst en Jaco Hoeve Fotografie.

Verslag 2008

Op zaterdag 18 oktober 2008 werd bij De Zwarte Dennen in het Staphorster Staatsbos de derde AG ’85 Zwarte Cross georganiseerd. Het parcours was zeer afwisselend met wandel- en ruiterpaden, zandwegen en in de laatste kilometer diverse heuvels, waardoor het venijn van de hardloopwedstrijd vooral in het eind zat. Door de regen van de afgelopen weken was het parcours op diverse plaatsen nog behoorlijk modderig, zodat met recht van een zwarte cross kon worden gesproken. Tijdens de wedstrijd waren het ideale weersomstandigheden voor zowel de deelnemers als het publiek die uit de wijde omgeving van Staphorst kwamen. In totaal namen 144 lopers aan de wedstrijd deel. Doordat er in de regio nog een crosswedstrijd werd georganiseerd was dit is iets minder dan vorig jaar.

De wedstrijd over tien kilometer leverde een zeer spannende strijd, waarbij pas in de laatste meters werd bepaald hoe de podiumplaatsen zouden worden verdeeld. Gert Jan Stevens won uiteindelijk met 36.51, direct gevolgd door Mulk Falkena en AG ’85-atleet Erwin Akkerman die allebei 36.52 liepen. Bij de veteranen 40+ won Johan Hulzebos in 37.44 minuten voor Henk Wolf met 38.15 en Heerke Postma met 39.37 minuten. Bij de veteranen 50+ ging de winst naar Jan Vos in 40.56, voor Eddy Overkamp 42.47 en Doris Breidenbach met 43.14. Bij de dames won Jileke Bolman in een tijd van 50.03 minuten, Dinie Overmars werd tweede in 51.49 minuten net voor Jessica Mulder die met 52.15 derde werd.

Bij de wedstrijd over vijf kilometer streden Stefan Postma en Frank Everts om de overwinning. Deze strijd werd door Stefan Postma gewonnen in 17.33 minuten net voor Frank Everts die 17.39 liep. Erik Driesen werd op enige afstand derde in 17.52 minuten. Bij de dames won Lianne Roo in 21.44 minuten op ruime afstand gevolgd door Mirella Makkinga. Deze atlete van de organiserende vereniging liep een tijd van 22.33 minuten. Alien Flike werd met 24.13 minuten derde.

De jeugd legde een parcours van 900 meter af. Bij de jongens tot en met 10 jaar liep Chris Dankelman met 3.27 een nieuw parcoursrecord. Bij de meisjes won Sanne Otten in 3.36, ook een nieuw parcoursrecord. De jeugd tot en met 13 jaar liep een 1800 meter. Bij de jongens won Dave Hulzebos in een tijd van 6.39. Bij de meisjes zette Gerline Crediet met 7.43 een nieuw parcoursrecord neer.

800 meter jongens: 1. Chris Dankelman, Arrien 3.27; 2. Arnout de Boer, Staphorst 3.33; 3. Jannick Jansen, Staphorst 3.37 800 meter meisjes: 1. Sanne Otten, Dedemsvaart 3.36; 2. Dominiek Hulzebos, Zuidwolde 3.38; Vera Hulzebos, Zuidwolde 3.56 1600 meter jongens: 1. Dave Hulzebos, Zuidwolde 6.39; 2. Jos Hendriksma, Staphorst 7.06; 3. Martijn Kappe, Staphorst 7.30 1600 meter meisjes: 1. Gerline Crediet, Nieuwleusen 7.43; 2. Marieke Kroes, Staphorst 7.45; 3. Laura Akkerman, Staphorst 8.41

5 km heren: 1. Stefan Postma, De Blesse 17.33; 2. Frank Everts, Hollandscheveld 17.39; 3. Erik Driesen, Vollenhove 17.52; AG-ers: Harm Kooiker 18.32; Jan Beldman 19.55; Albert Mussche 20.29; Lambert Akkerman 22.52; Jan Otten 23.30; Klaas Luten 24.01; Gert-Jan Ubels 24.19

5 km dames: 1. Lianne de Roo, Havelte 21.44; 2. Mirella Makkinga, Nieuwleusen 22.33; 3. Alien Flike, Ruinen 24.13; AG-ers: Diny Gelderman 25.16; Jennie Prins 29.44

10 km heren: 1. Gert Jan Stevens, Noorscheschut 36.51; 2. Murk Falkena, Swifterbant 36.52; 3. Erwin Akkerman, Staphorst 36.52; overige AG-ers: Harold Kruidhof 38.29; Peter Kooiker 39.55; Klaas Compagner 40.49; Roelof Schra 41.37

10 km heren 40+: 1. Johan Hulzebos, Zuidwolde 37.44; 2. Henk Wolf, Lelystad 38.15; 3. Heerke Postma, De Blesse 39.37; AG-ers: Arend Jan van de Hoek 39.56; Jan Schra 40.51; Klaas Spijker 44.13; Ben Schimmel 46.25; Roelof Sondaar 47.08; Bert-Jan van Dijk 48.04

10 km heren 50+: 1. Jan Vos, Meppel 40.56; 2. Eddy Overkamp, Steggerda 42.47; 3. Dorus Breidenbach, Rotterdam 43.14; AG-er: Cor Kooiker 43.48;

10 km dames: 1. Jileke Bosman, Deventer 50.03; 2. Dinie Overmars, Hasselt 51.49; 3. Jessica Mulder, Wanneperveen 52.15

Klik hier voor de volledige uitslagen.

De AG ’85 Zwarte Cross werd georganiseerd door Bos Bedden Loopgroep AG ’85 met steun van Slager Industriële Dienstverlening, Bos Bedden, Bakkerij Slager, Univé, Sport Center, BAM, Slager Events en vele vrijwilligers.

Verslag 2007

De tweede editie van de AG ’85 Zwarte Cross in het Staatsbos werd gehouden op zaterdag 20 oktober 2007 en is uitstekend verlopen.

Er verschenen 181 lopers aan de start van deze crossloop, terwijl er vorig jaar bij de eerste editie al meer dan honderd deelnemers werden genoteerd. Ditmaal waren er ook jeugdafstanden, zodat hardlopers van alle leeftijden konden meedoen aan de cross.

Het parcours bestaande uit bos-, zand- en ruiterpaden werd door de deelnemers als mooi ervaren. De laatste kilometer kende meerdere beklimmingen en afdalingen en in vergelijking met vorig jaar was het parcours in de laatste kilometer iets aangepast, waardoor het venijn bij deze crossloop nog meer in de staart zat. Het was een echte crossloop met veel afwisselingen, waarbij veel van de coördinatie van de deelnemers werd gevraagd.
De weersomstandigheden waren optimaal en er werd op alle afstanden veel strijd geleverd voor een optimale prestatie.

De tien kilometer werd gewonnen door één van de leden van de organiserende vereniging. Gilles Hainselin won in een mooie tijd van 35.47. Hij bleef hierbij de veteranen Klaas Jan Hofstra met 36.10 en Gerard Hesselmans met 36.42 voor. Bij de dames ging de winst net als vorig jaar naar Antien van der Vegt. De atlete van HAC ’63 liep een tijd van 43.16 minuten en bleef hiermee Janneke Molenhuis van AV De Sprinter en Agnes Troost van Loopgroep AG ’85 voor.

Op de vijf kilometer ging de winst naar Frank Evers (HAC ’63) met een tijd van 17.42. De overige podiumplaatsen gingen naar plaatselijke deelnemers, Gerard Tuin liep 18.03 en Arjan Hoeve 18.06.

Bij de dames won de jonge atlete Marije Hulzebos. Het 14-jarige talent uit Zuidwolde liep een tijd van 20.26 en bleef hiermee Gerda Willems en AG-atlete Margje Timmerman ruim voor.

De AG ’85 Zwarte Cross lijkt zich na de test van vorig jaar een plekje op de hardloopkalender te hebben verworven. Het is een waardige crossloop geworden met veel deelnemers uit de wijde regio.

De prijswinnaars:

800 meter jongens: 1. Elrik Schra, Rouveen 3.40; 2. Chris Dankelman, Arrien 3.41; 3. Ramon Mussche, Staphorst 4.16.

800 meter meisjes: 1. Emelie Corbeth, Dalfsen 3.54; 2. Daphne Dikkers, Meppel 4.14; 3. Willemijn IJspeerd, Zwartsluis 4.36.

1600 meter jongens: 1. Jordy Dikkers, Meppel 6.24; 2. Bram Buigel, Warffum 6.35; 3. Floris Koobs, Dordrecht 6.48.

1600 meter meisjes : 1. Floor Buigel, Warffum 7.58; 2. Gerline Crediet, Nieuwleusen 8.38; 3. Geesje Timmerman, Staphorst 8.45.

5 km heren: 1. Frank Evers, Hollandscheveld 17.42; 2. Gerard Tuin, Staphorst 18.03; 3. Arjan Hoeve, Rouveen 18.06.

5 km vrouwen: 1. Marije Hulzebos, Zuidwolde 20.26; 2. Gerda Willems, Ommen 22.14; 3. Margje Timmerman, Staphorst 23.24.

10 km heren: 1. Gilles Hainselin, Nieuwleusen 35.47; 2. Teake Kerkoffs, Appelscha 36.55; 3. Richard Luchies, Slagharen 37.36.

10 km heren 40+: 1. KlaasJan Hofstra, Appelscha 36.10; 2. Gerard Hesselmans, Vollenhove 36.42; 3. Henk Uitslag, Oldebroek 37.46.

10 km heren 50+: 1. Jan de Lange, Tuk 39.30; 2. Tjibbe de Vries, Oldebroek 40.18; 3. Jan Vos, Meppel 40.38.

10 km vrouwen: 1. Antien van der Vegt, Zuidwolde 43.16; 2. Janneke Molenhuis, Meppel 44.35; Agnes Troost, Staphorst 48.48.

Klik hier voor alle uitslagen.

De prijswinnaars op de tien kilometer werden beloond met prijzen in natura beschikbaar gesteld door Bakkerij Slager. De loop werd verder onder andere mogelijk door veel vrijwilligers en de steun van Slager Industriële Dienstverlening en Bos Bedden.

De uitslagen van de lopers van de organiserende vereniging, Bos Bedden Loopgroep AG ’85:

5 kilometer: Arend Jan van de Hoek 19.16, Albert Mussche 19.46, Klaas Luten 20.13, Roelof Sondaar 20.40, Harm Horstede 20.51, Dick Stolte 21.52, Gert-Jan Ubels 21.56, Henri Schra 22.36, Theo van der Horn 23.13, Bertjan van Dijk 23.20, Margje Timmerman 23.24 (derde vrouw), Jan Otten 23.26, Dick Telman 23.28, Arnold Muller 23.32, Timen van der Horn 24.36, Diny Gelderman 24.51 en Anna Bosman 27.06

10 kilometer: Gilles Hainselin (overall winnaar), Erwin Akkerman 38.08, Harm Kooiker 38.33,  Harold Kruidhof 38.47, Klaas Compagner 40.00, Bennie Akkerman 40.07, Jan Schra 40.46, Roelof Schra 41.41, Klaas Spijker 42.10, Albert Timmerman 43.14, Ben Schimmel 43.20, Roelof Sondaar 43.55, Wim Uiterwijk 46.45, Klaasjan van Lenthe 47.21, Henk Wallinga 47.24, Peter Crediet 47.46, Lambert Akkerman 48.00, Agnes Troost 48.48 (derde vrouw), Egbert Koster 51.14, Hanneke Timmerman 53.57 en Jeanet Smit 55.52.